vonkydonky

Alla inlägg under mars 2014

Av veronika wall - 21 mars 2014 14:48


Intressant !!!!
Lakrits är populärare än någonsin. Men lakrits är inte bara smarrigt godis. Nu har också skönhetsindustrin fått upp ögonen för dess medicinska egenskaper. Visste du till exempel att lakrits är läkande vid magsår och kan öka förbränningen?

Lakritsroten är ett av våra äldsta naturläkemedel, redan för 4000 år sen använde man lakrits i medicinskt syfte. På grekernas tid framhöll Hippokrates, läkekonstens anfader, dess goda effekter på bland annat magsår. På 1500-talet började man sälja lakrits som läkemedel på apotek, bland annat är lakrits bra för svalget och verkar slemlösande.
I Indien kokade man te på lakritsroten för att lugna både mage och själ. 
Först under medeltiden började man i Sverige tugga på lakritsroten endast för smakens skull, när man var sugen på något sött. Det moderna lakritsgodiset härstammar från 1600-talets Holland. Den finaste lakritsen anses dock komma från Kalabrien i Italien. Men även Finland och Island är stora producenter av lakritsgodis.
Lakrits för hälsanMikael Lehtihet, biträdande överläkare, endokrinologi vid Karolinska universitetssjukhuset berättar om hur lakrits använts traditionellt för sina medicinska egenskaper.
? I Europa har medlet använts vid hosta och rubbningar i matsmältningsorganen, samt vid dålig potens. Andra användningsområden för lakrits har varit vid behandling av reumatiska sjukdomar och menstruationsrubbningar Den mest potenta substansen i lakrits är glycyrrhizinsyra, vilken i modern tid har använts vid behandling av magsår och som tillsats i hydrokortisonsalva.

Finns det några risker med att äta för mycket lakrits?
? Enligt fallrapporter kan så lite som ett dagligt intag av 3?5 gram lakrits ge upphov till salttrubbningar och vätskeansamling i kroppen hos individer som är känsliga för lakritsintag. Lakrits kan också utlösa migränanfall, ge upphov till högt blodtryck men även livshotande hjärtrytmrubbningar. Det finns publikationer som visat att så lite som 40?70 gram lakritskonfekt dagligen i cirka fyra månader gav upphov till en lakritsinducerad saltbrist och livshotande hjärtrytmrubbning. 

Lakrits sägs ha en potenshöjande effekt, stämmer det?
? Lakrits har en viss östrogenlik effekt (kvinnligt hormon). Detta hormon höjer inte potensen! Det finns dock inga moderna studier publicerade där man har kunnat visa effekt eller avsaknad av effekt på potensen. 

Lakrits sägs också öka förbränning och verka aptithämmande, stämmer det?
? I folkmun, ja. Vetenskapligt finns det inga studier som visar detta

Av veronika wall - 21 mars 2014 10:53

Min telefon fick ett jävla dampanfall uppdaterade sig själv sen blev allt kaos i telefonjäveln , jaja sa till mig själv lungn o fin ?hmm efter en stund lyckades jag hitta några av mina program men allt är helt jävla fuckt up i telefonen ändå .Vi får väl se om jag lyckas fixa det .Föresten godmorgon ?glömde ju säga det haha .Tänk det är fredag igen måste ju vara skönt för dom som jobbar , själv går man bara hemma o är sjukskriven så alla dagar känns typ likadana för mig nu .Längtar tills jsg är tillbaka på jobb tradigt att gå hemma .Nä nu ska jag fortsätta att göra ingenting puss o krsm på er .Ha nu en trevlig helg ....

Av veronika wall - 18 mars 2014 16:44

Vad heter en av världens tunnaste böcker?"
"Vad män vet om kvinnan."

"Vad är en mans uppfattning om förspel?"
"En halvtimmes bedjande, bönande och övertalning."
Hahaha visst var dom bra !!!!!!

Av veronika wall - 18 mars 2014 15:19

För en stund sedan kom ena tösen hem så då passade vi på att fika .Vårdcentralen ringde mig innan idag o sa att läkaren har skrivit ut antibiotika.Så nu ska man knapra lite antibiotika ett par dar .när fan ska man bli frisk haha jaja det är bara göra som dom säger o hoppas på det bästa .Annars händer inte mycket .Det är soff läge som gäller fortfarande .

Av veronika wall - 18 mars 2014 06:32

Vaknade med ont som fan i foten kanske legat konstigt inatt .Hoppas det går över ?när jag går på foten nu känner jag av stiftet det stör o gör ont liksom jaja hoppas nu det bara är en tillfällighet .Nattsömnen har väl varit lite si sådär jag vaknade inatt o kunde fan inte somna om på ca 2 timmar så då låg jag o tittade lite på tv .Tror jag ska försöka sova lite till hoppas jag lyckas .Blir så jädrans trött på alla dessa krämpor man har alltså, när fan ska jag få må bra .

Av veronika wall - 17 mars 2014 19:30

Idag lagade sonen middagen riktigt gott blev det han gjorde kasslergryta med svamp paprika lök, chilli, grädde o diverse kryddor till detta serverades ris.Det uppskattades av alla i familjen .Duktig pojk man har hehe ...Jag har provat på näs sköljning idag då jag fortfarande har problem med näsa o svalj .Ja det var väl inte den bästa upplevelsen men men hjälper det så är det ju värt att fortsätta .Lillstumpan har gått o blivit förkylld hoppas nu det inte leder till nåt , utan att det bara är en lite förkylningsom går över fort igen .Annars har dagen varit som dom andra legat i soffan stärsta delen av dagen pga foten .Ha en trevlig måndagkväll mina kära o trogna läsare

Av veronika wall - 17 mars 2014 09:22

Precis vaknat steg upp för att kolla vädret eftersom dom sagt nåt om snöfall o kyla denna vecka , men det verkar ju fan inte stämma alls ,i varjefall inte här nere i södra skåne .Här är det typ 8 grader med lite sol då o då .Kanske har vi turen med oss att våren är här för att stanna .Hoppas det är så , jag hatar kyla .På tal om foten så kan jag nu ta mig fram med myrsteg utan kryckorna imellanåt men det gör sjukt ont fortfarande .Barnen har gått till skolan o lillstumpan dagis själv liggee jag bara här i soffan o rastlösheten bara stiger haha.Men men det få ju gå trots allt .Helgen har varit bra tycker jag , det har varit mycket mys med familjen .Saknar mitt jobb som fan o mina kolleger hoppas jag återhämtar mig fort så jag kan bli fitt for fight igen .Nä nu ska jag gå o ta mig en kopp kaffe o kanske lite frulle så man piggnar till lite .

Av veronika wall - 16 mars 2014 18:04

Nu så här på kvällskvisten har jag lyckats ta mig fram utan kryckor yippie men det går ju dock inte fort att ta sig fram precis men jag ser det som ett gott framsteg ivarjefall , det gör iförsig jätte ont när jag gått på den men det överlever jag .För en lite stund sedan samlades hela familjen o avnjöt varm nyponsoppa med glass o mandelbisvier , fan vad det var länge sedan man åt det gott vsr det med Ja dagen idag har varit helt okej tycker jag ändå ....Nä nu ska jag hålla kväll tillsammans med min underbara familg God kväll på er

Presentation

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Veronika

Bildarkiv

video

RSS

Bilder

Bilder  


Ovido - Quiz & Flashcards